!
!

K.P.C. de Bazel - de glazen van de architect

Boekje uitgegeven in 2005 ter gelegenheid van de tentoonstelling rond K.P.C. de Bazel.
In de zomer van 2005 besteedt het Nationaal Glasmuseum ruim aandacht aan één van de grondleggers van het Leerdamse glas: K.P.C. de Bazel. De Bazel is één van de belangrijkste architecten van het begin van de 20e eeuw. Minder bekend bij het grote publiek, maar zeker niet minder belangrijk, is zijn bijdrage aan de vernieuwing van de interieurkunst en de producten voor thuis.
De invloedrijkste bijdrage die de Bazel aan de kunstnijverheid heeft geleverd zijn waarschijnlijk zijn ontwerpen voor de Glasfabriek Leerdam. In 1915 was hij de eerste kunstenaar die door P.M. Cochius, de directeur van de Glasfabriek Leerdam, benaderd werd gebruiksglas te ontwerpen. Dit glas moest modern en doelmatig zijn en beschikken over - zoals men het toen zo voornaam wist uit te drukken - eene nobele vorm. Vanaf 1916 ontwierp de Bazel niet minder dan negen kristallen drinkserviezen, een volledig ontbijtservies uit persglas en talloze vazen, schalen en gebruiksartikelen.

De glazen van de architect K.P.C.de Bazel, auteurs Titus Eliëns & Job Meihuizen,
uitgegeven door Nationaal Glasmuseum / Leerdam 2005,
Nederlandse tekst, softcover,  72 pagina's
Hoogte 24 cm. / 9,4 inch x breedte 17 cm. / 6,7 inch
Uitverkocht!

Modern glas in Nederland

Modern Glas in Nederland geeft een compleet beeld van de vernieuwingen in de Nederlandse glaskunst, een van de belangrijkste uitingen van de Nederlandse vormgeving in de vooroorlogse periode. Toonaangevende producenten van glas als de Glasfabriek Leerdam, de Kristalunie Maastricht en het Amsterdams Glashuis Muller komen uitgebreid aan bod.

Dit geldt ook voor de kunstenaars die het glas vormgaven, zoals H.P. Berlage, K.P.C. de Bazel, Chris Lanooy, Chris Lebeau en A.D. Copier. Ook vindt u talrijke voorbeelden van kunstnijverheidsglas, Serica en Unica, maar evenzeer ook van het meer alledaagse gebruiksglas.

Gegevens;
Paperback,
164 pagina's
100 kleurenfoto's,
Nederlands / Engels.
Momenteel niet te koop!

Een rijk leven Karel Wasch

Een Rijk Leven. Over leven en werk van Karel Wasch (1886-1967).
Formaat (hoogte): 21 cm
47 pagina's
Met illustraties.

Tussen Twee Vuren - Chris Lanooy

De keramist, glaskunstenaar en schilder Chris Lanooy (1881 - 1948) heeft nooit de aandacht gekregen die hij verdiende. Lanooy is namelijk niet alleen decoratieschilder van aardewerk, glas, textiel en behang geweest, maar hij heeft ook belangwekkende schilderijen, tekeningen, grafiek en plastieken gemaakt. Hij begon op vrij jonge leeftijd als leerling-plateelschilder bij de Haagse Plateelbakkerij Rozenburg. Omstreeks 1920 gaat hij in het Gelderse Epe wonen, waar hij de meest productieve periode van zijn leven heeft.
Deze monografie behandelt alle facetten en leven werk van deze boeiende kunstenaar.
chris lanooy_000

Zeeuws tijdschrift - Chris Lanooy

Zeeuws tijdschrift, speciaal nummer Chris Lanooy, 24 blz., met keramiekmerken, monogrammen en signaturen, met afb. van glas en keramiek etc.
Uitgever: Zeeuws Tijdschrift, 2000, 63 blz. totaal, softcover, gebrocheerd
Bijzonderheden: 20 x 27 cm., 195 gr.

Extra informatie: (bron: Wkipedia)
Christiaan Johannes (Chris) Lanooy (St. Annaland, 16 maart 1881 - Epe, 24 januari 1948) was een Nederlands pottenbakker en ontwerper.
Lanooy werd in 1881 in het Zeeuwse Sint-Annaland geboren als zoon van Cornelis Lanooij en van Janna van 't Hof. Hij werkte onder meer bij: de Haagsche Plateelbakkerij Rozenburg, de Plateelbakkerij Zuid-Holland te Gouda, de Plateelbakkerij Haga in Purmerend, de Glasfabriek Leerdam in Leerdam, de behangselpapierfabriek van Rath & Doodeheefver

Hij was keramist, maar ook schilder, tekenaar, beeldhouwer en hij vervaardigde glas-in-lood-kunst. Lanooy was onder andere een leerling van de Roermondse architect en beeldend kunstenaar Pierre Joseph Hubert Cuypers en van de Goudse schilder en tekenleraar Jan Lugthart. Lanooy volgde daarnaast een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst te Den Haag. Als keramist was hij een autodidact.

Zijn werk werd regelmatig geëxposeerd in binnen- en buitenland. Het keramiekmuseum Het Princessehof in Leeuwarden bezit meer dan honderd werken van Lanooy in de collectie. Dit museum wijdde in 2002 een overzichtstentoonstelling aan zijn werk. Vijfentwintig jaar daarvoor, in 1977, had dit museum ook al een tentoonstelling aan zijn werk gewijd. Deze tentoonstelling werd geopend door de toenmalige minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk, Harry van Doorn.