chris lanooy_000

Zeeuws tijdschrift - Chris Lanooy

Bestel
  • Beschrijving
Zeeuws tijdschrift, speciaal nummer Chris Lanooy, 24 blz., met keramiekmerken, monogrammen en signaturen, met afb. van glas en keramiek etc.
Uitgever: Zeeuws Tijdschrift, 2000, 63 blz. totaal, softcover, gebrocheerd
Bijzonderheden: 20 x 27 cm., 195 gr.

Extra informatie: (bron: Wkipedia)
Christiaan Johannes (Chris) Lanooy (St. Annaland, 16 maart 1881 - Epe, 24 januari 1948) was een Nederlands pottenbakker en ontwerper.
Lanooy werd in 1881 in het Zeeuwse Sint-Annaland geboren als zoon van Cornelis Lanooij en van Janna van 't Hof. Hij werkte onder meer bij: de Haagsche Plateelbakkerij Rozenburg, de Plateelbakkerij Zuid-Holland te Gouda, de Plateelbakkerij Haga in Purmerend, de Glasfabriek Leerdam in Leerdam, de behangselpapierfabriek van Rath & Doodeheefver

Hij was keramist, maar ook schilder, tekenaar, beeldhouwer en hij vervaardigde glas-in-lood-kunst. Lanooy was onder andere een leerling van de Roermondse architect en beeldend kunstenaar Pierre Joseph Hubert Cuypers en van de Goudse schilder en tekenleraar Jan Lugthart. Lanooy volgde daarnaast een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst te Den Haag. Als keramist was hij een autodidact.

Zijn werk werd regelmatig geƫxposeerd in binnen- en buitenland. Het keramiekmuseum Het Princessehof in Leeuwarden bezit meer dan honderd werken van Lanooy in de collectie. Dit museum wijdde in 2002 een overzichtstentoonstelling aan zijn werk. Vijfentwintig jaar daarvoor, in 1977, had dit museum ook al een tentoonstelling aan zijn werk gewijd. Deze tentoonstelling werd geopend door de toenmalige minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk, Harry van Doorn.