Aardewerk & overigen

 

!

Flora plateel, de hoogtijdagen 1954 - 1961

Een nieuw boek over Flora plateel.
Bij de vormgeving in de jaren '50 en '60 van de 20e eeuw kan men niet spreken vaneen bepaalde stijl. Toch waren de interieurs en het huisraad kenmerkend voor deze tijd. Men gebruikte heldere kleuren voor de stoffering en rotan stoelen vierden hoogtij. Ook het aardewerk was kenmerkend voor de tijd, met asymmetrische vormen en abstracte decoraties op een zwarte of witte ondergrond. Een van de aardewerkfabrieken die deze producten maakte, was Flora-plateel. Vaasjes en potjes die bij iedereen op het dressoirs of op de schoorsteenmantels stonden. Ze zijn bijna allemaal verdwenen omdat de mode veranderde. Maar gelukkig zijn er mensen die de schoonheid en originaliteit zagen en het aardewerk gingen verzamelen. Een van de grootste verzamelaars heeft deze magnifieke catalogus laten drukken. Een waardevolle bijdrage tot behoud van ons culturele erfgoed. Paperback, pagina's: 96.

Flora Keramiek 1945 - 2000

De keramiekfabriek Flora, voorheen gevestigd in Gouda, staat bekend als een van de toonaangevende Nederlandse keramiekproducenten van de vorige eeuw. Met innovatief design veroverde men een plek tussen de vele keramiekhuizen die Nederland halverwege de twintigste eeuw kende.
Het is interessant te zien hoe de verschillende keramiekhuizen zich tegenover elkaar verhielden, hoe ze elkaar beïnvloedden of zelfs schaamteloos kopieerden, of juist met innovatieve ontwerpen van elkaar onderscheidden om een nieuw segment van de markt te veroveren.
In dit boek worden naast de objecten ook de sociaal historische en kunsthistorische facetten van de ontwikkeling van Flora in kaart gebracht. Wie waren de ontwerpers, wat was haalbaar binnen de technische mogelijkheden die de fabriek bood? Wat waren de beleidskeuzes en hoever durfde men het experiment aan? Daarnaast is het een naslagwerk voor verzamelaars van keramisch gebruiksgoed in Nederland, waardoor ook de Flora-stukken in onze collectie op hernieuwde belangstelling mogen rekenen.
Gegevens: Gebonden 80 pagina's 186 kleurenfoto's 7 zwart-witfoto's Nederlands.
made in holland_000

Made in Holland 1945 - 1988

Het antiquarische boek "Made in Holland' 1945 - 188 Domestic pottery.
Auteur Marie-Rose Bogaers.
Dit prachtige boek - uitgegeven in 1988 - geeft een mooi overzicht van Nederlands aardewerk uit de periode 1945 - 1988.
Veel mooie kleurenfoto's .
132 Pagina's.
Het boek is antiquarisch - maar men kan zeggen in een nieuwe toestand.
Portokosten voor onze rekening !

Goedewaagen's aardewerk - boek

Goedewaagen’s gebruiksgoed door Marie-Therese van Glabbeek verschenen in het jaar 1994. Over de geschiedenis van Goedewaagen en de producten met ca..70 afgebeelde werken en een merkenoverzicht.

Gewicht: 414 gram.
Formaat: 219 x 167 x 13 mm.
Pagina's : 96.

Maastricht Aardewerk

Eind jaren twintig van de vorige eeuw breidden de bekende Maastrichtse aardewerkfabrikanten ‘Socièté Céramique’en ‘De Sphinx van het Petrus Regout’ hun brede assortiment uit met gebruiksaardewerk, voorzien van sjabloon- en spuitdecors. Enerzijds probeerden ze in te haken op de in die periode geliefde art deco-stijl, anderzijds wilden ze door goedkopere productiemethoden het hoofd bieden aan de economische crisis, als gevolg van de beurskrach op Wall Street in 1929.
Aan de hand van bewaard gebleven decorboeken wordt in dit kleurrijk geïllustreerde boek een overzicht gegeven van de productie, fabricage en assortiment van beide fabrieken. De toegepaste decoraties zijn grofweg onder te verdelen in abstracte, geometrische decors en in geabstraheerde bloem- en plantmotieven. Tevens wordt door middel van kunstenaarsbiografieën aandacht geschonken aan de vormgevers, waarbij vooral de naam van Edmond Bellefroid niet onvermeld mag blijven.
Deze eerste uitgebreide publicatie over Maastrichts aardewerk is niet alleen bedoeld voor verzamelaars van Nederlands aardewerk uit de vorige eeuw, maar het verschaft ook de historisch geïntereseerden een kijk op het op geheel eigen wijze gefabriceerde Nederlands art deco gebruiksaardewerk.

Paperback
96 pagina's
ISBN 90 400 9145 5
Nederlands

maastricht ceramiek_000

Maastrichtse Ceramiek

Een handzaam overzicht van de Maastrichtse merken (en dateringen) van P. Regout (De Sphinx), N.A. Bosch, Clermont en Chainaye, Société Céramique, Guillaume Lambert, L. Regout (Mosa), F. Regout, Alfred Regout (Rema). Zevende druk. 2006, 125 pag., ca. 430 ill. in zw, pb Overzicht van de merken en dateringen van: P. Regout (De Sphinx), N.A. Bosch, Clermont en Chainaye, Société Céramique, Guillaume Lambert, L. Regout (Mosa), F. Regout, Alfred Regout (Rema).

Van decor naar design - Goudse aarderwerk

Kunstenaars in de Goudse aardewerkindustrie 1898 - 1940.
Gouda is bekend om haar plateel: bont gedecoreerd sieraardewerk, massaal geproduceerd en voorzien van mat of glanzend glazuur. Toen er in de jaren twintig toenemende kritiek ontstond op de artistieke kwaliteiten van het plateel, vroeg men kunstnaars om nieuwe ontwerpen voor zowel sier- als gebruiksaardewerk. Deze ontwerpen kenmerkten zich door eenvoudiger vormen van decoratie die bovendien beter op de vorm waren afgestemd.
Van decor naar design gaat in de op achtergronden van deze boeiende ontwikkeling in de verschillende plateelbakkerijen van Gouda en laat diverse hoogtepunten uit deze periode zien.

Paperback.
120 pagina's.
16 kleuren foto's
104 zwart-wit foto's

Nederlands Fabrikaat - Industriële vormgeving

Met het boek Nederlands fabrikaat - Industriële vormgeving wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis sinds 1850 en daarnaast worden enkele meer specialistische thema's uitgewerkt, zoals de werkwijze van de ontwerper, de betekenis van de techniek voor de vormgeving, het onstaan van het massaconsumptieartikel, de functie van huisstijl en corporate identity en de vormgeving in opdracht van de overheid.

Een prachtig boek, uitgegeven in 1997.
Ook het werk van Copier, Meydam, de Bazel, maar ook Gispen en Rietveld komen aan de orde.
Maar ook de DAF en de eerste Philishave,  koffiezetapparaten etc.

Het is een mooi en informatief boek.
223 pagina's.
Vele afbeeldingen, gedeeltelijk in kleur, gedeeltelijk in zwart/wit.
Gebonden.